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ENHANCED BIZ GUARD – Launch 23rd July 2015 
 
 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ) on Biz Guard 

 
1.    Can we start to promote and do sell Biz Guard at our sales counters? 

Yes, definitely and immediately 

 
2.    How many cover notes need to be issued? 

No  cover  note  is  necessary.  Only  internal  cover  notes  to  be  generated  by  the  branch 

underwriter or Operations Dept at Head Office. For cover to be effected, you will need to get 

the insured to complete the proposal form and submit to our branch office. 

 
3.    Section I (A) covers Fire Material Damage and (B) covers Fire Consequential Loss Insurance. 

Can we accept Fire Material Damage without Fire Consequential Loss? 

Yes,   we   do   accept   Fire   Material   Damage   without   Fire   Consequential   Loss   but   Fire 

Consequential  Loss policy must not be issued when there is no Fire Material Damage cover 

in place. Fire Consequential  Loss Policy will not response to a claim unless the Fire Material 

Damage section is triggered. 

 
4.    What is the maximum insured value that I can issue for Fire and Con Loss? 

The maximum combined  value is not to exceed  RM10 million as the rating is to follow the 

rating rules of the Fire Tariff. If a combined value greater than RM10 million is required, the 

case will have to be referred to our office for rating and approval. 

 
5.    Can I insure Consequential Loss on a Gross profit basis? 

Yes. Gross Revenue basis specification  is meant for occupations  that are rendering services 

and their income is derived for such services rendered, e.g. accounting firms or advertising 

firms. Manufacturing SME companies will have to insure on Gross Profit basis. 

 
6.    Do I need to submit a P&L and Balance Sheet for the Consequential Loss cover? 

Yes, it would be important particularly when a claim arises. 
 

 
7.    Will be there be any loading imposed for Construction Class 1B and Class 2 Building under 

Section II - Burglary and Section III - Machine and Equipment ? 

No loading will be imposed for Construction Class 1B or Class 2. 
 

 
8.    Does  under-insurance  apply  to  the  individual  sub-sections  in  Section  II  and  III,  as  the 

insured values are fixed by plans selected? 

Apart from Public Liability, Employer’s liability, Personal Accident and Fidelity Guarantee, the 

insured values in the plans are on first loss basis. Under-insurance will not apply in the event 

of a claim. 

 
9.    Can insured insure several outlets in different locations in one policy? 

Yes. They can but premium  is to be charged  individually  and to follow the same selected 

plan in Section II. 
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10. If  a  claim  is  reported  for  any  sub-section,  will  the  policy  be  lapse?  Is  reinstatement 

permitted? If yes, how will the premium be charged? 

No, the policy will not be lapsed but will be subject to review on renewal. Reinstatement  is 

permitted and will follow the normal endorsement process under the General Conditions to 

the policy. Additional premium will be charged on pro-rata basis for reinstatement. 

 
11. Can we accept the risk without alarm system installed in the retail shops/offices? 

Yes we can.  We still practice minimum underwriting. You should be accepting risks that are 

of good quality to protect your entire portfolio. 

 
12. If our client does not cover for his machine under Section I - Fire, can we provide the cover 

under Section III - Machine and Equipment? 

The  client  can  choose  to  insure  his  machine  and  equipment  under  either  Section.  The 

difference is that there is an additional coverage under Section III - Machine and Equipment 

for the risks of theft and accidental damage, which is not a cover under Section 1. 

 
13. Does excess apply? 

Yes. RM350.00 is applicable to both Section II (except for Employer's Liability and Personal 

Accident) and Section III (except Personal Accident for Foreign Workers). A separate excess 

of 0.5% of Sum Insured is applicable to Machine and equipment sub-section. 

 
14. Is there any possibility to extend Section II - Public Liability to cover “Fire and Explosion” 

and if yes, what is the rate? 

You  can  provide  this  extension  to  the  Policy  based  on  risk  occupation  for  an  additional 

premium of RM20 flat. 

 
15. Is the additional  premium  of RM50.00  for the extension  of “Food and Drink Poisoning” 

applicable to all 3 Plans in Section II - Public Liability? 

Yes, all plans have this same charge for the extension. 

 
16. For Section II - Money Insurance, Sub-section (b) - Money in Premises - besides Locked Safe 

and Locked Drawer, would there be any cover for money in Locked Cash Register? 

Yes, Money in Premises is defined as “Money in Locked Safe, Drawer and Cash Register”. 
 

 
17. Is it necessary to list down each and every machine and equipment or we can just disclose 

one overall sum insured only? 

Yes. You need to list down the items to be insured as per customer’s requirement. However, 

only serial numbers and corresponding sums insured are needed. 

 
18. What will be the Stamp Duty charge for the Biz Guard? 

The Biz Guard is issued as a package but two policies are generated, one for Section I and another 

for Section II and III (combined, if so selected). As such two stamp duty charges will be imposed 

i.e. RM20.00 
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19. If used car/motorcycle  dealers  are considered  as 'referred'  risk in Biz Guard, how about 

new car dealers? 

This package is not meant to cover car dealers (new or used). Such occupations need to be 

referred 

 
20. Since  the  Machine  and  Equipment  sub-section  is optional,  will  the  coverage  contradict 

with the compulsory Fire and Burglary sub-section? 

The  Machine  and  Equipment   insurance   provides   for  accidental   damage   which  is  not 

provided under Fire and Burglary Insurance. 

 
21. Is minimum premium applicable to Section I and Section III? 

A minimum premium of RM75.00 is applicable to Section I as stipulated under the Fire tariff 

rules. Minimum premiums are not applicable to Section II and III as it is priced according to 

plans selected. 

 
22. Can  Insured  buy  or  convert  to  Biz  Guard  Policy  upon  expiry  of  their  existing  Fire  and 

individual miscellaneous policy? 

Yes. You must attach the previous policy showing  the policy number  for data capture into 

our system. The system will pick up the replacing Policy Number and it will not be treated as 

new policy. 


